joi, 11 septembrie 2008

Cum sustine Romania procesul de integrare europeana a Republicii Moldova

Pe data de 9 septembrie 2008 a vut loc o reuniune extraordinara a delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova. Din partea Parlamentului Republicii Moldova a participat Grigore Petrenco, care a fost numit de curind in calitate de co-presedinte a comitetului de cooperare parlamentara. De remarcat ca acest eveniment, nu a fost prea mediatizat cu exceptia unor informatii difuzate de unele mass media electornice. In cadrul discutiilor Grigore Petrenco a avansat propunerea de a initia o rezolutie privind sustinerea cursului european al Republcii Moldova si a eforturilor de solutionare definitiva a problemei transnistrene. La reuniune au participat un numar destul de mare de persoane.
Ulterior acestei reuniuni, pe data de 10 septembrie 2008, a fost difuzat un comunicat de presa a eurodeputatului roman, dna Maria Petre. In comunicat, printre altele se mentioneaza ca eurodeputatii au evitat sa ofere un raspuns pozitiv propunerii deputatului moldovean. Totusi au fost unii eurodeputati care au sustinut aceasta intiativa. De ce totusi dna Petre a dezinformat opinia publica. Impresia ce se creaza este ca de fapt eurodeputatii romani, indirect incearca sa faca un anumit partizanat politic in favoarea anumitor forte politice din Republica Moldova si nu este greu de intuit care sint aceste forte politice, asemenea actiuni ar putea fi calificate ca imixtiune in procesul electoral al unui alt stat. Despre libetatea si corectitudinea viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova eurodeputatii romani striga in gura mare, in acesi timp ne observind calitatea procesului electoral in propria tara, care este pe departe de normele europene, mai ales ca Romania este un stat membru al UE. Prin asemenea activitati, eurodeputatii romani de fapt demonstreaza ca doresc tergiversarea procesului de apropiere a RM de UE. Sau poate ca eurodeputatii romani spera ca la Chisinau se va schimba elita politica?
Tot pe data de 9 septembrie 2008, Presedintele Romaniei, in cadrul editiei speciale la TVR 1 a facut declaratii, care pot fi calificate drept iresponsabile si demonsteraza ca nu cunoaste natura problemei transnistrene. Presedintele roman a declarat ca tensiunile interetnice in zona transnistreano-moldoveana sint la fel de mari ca si in cele din Osetia si Abhazia. Prin aceasta declaratie Presedintele roman a calificat problema transnistreana ca un conflict "moldo-transnistrean". Se pare ca dl Basescu este departe de realitatile in ceea ce priveste problema transnistreana si nu conflictul moldo-transnistrean (notiunea de conflict moldo-transnistrean este una folosita de separatistii din regiunea de est a Republicii Moldova). In raioanele de est ale Republicii Moldova nu exista tensiuni interetnice si asta dl basescu ar trebui sa cunoasca.
Desi ideea includerii Republicii Moldova in pachetul balcanic este una salutabila, totusi ar fi mai oportun ca Republica Moldova sa mearga separat atit de Balcanii de Vest, cit si de Ucraina. Se cunosc care au fost perconditiile care au stat la baza avansarii procesului de aderare pentru statele din Balcanii de Vest in special dupa conflictele singeroase din aceasta regiune. Republica Moldova ar putea cu succes sa aiba o cale separata de apropiere de UE, care ar fi una mai rapida, in cazul in care Romania si reprezentantii acesteia in structurile europene ar evita sa faca asemenea declaratii si comunicate de presa precum cele ale dnei Maria Petre, despre care am scris mai sus.