vineri, 26 septembrie 2008

“Boala” profesionala a unui fost politist

Deputatul Veaceslav Untila a inregistrat o initiativa legislativa sub numarul 2708 din 19.09.2008 privind modificarea si completarea Codului Electoral al Republicii Moldova. Autorul propune completarea art. 44 (inregistrarea candidatilor) al Codului Electoral cu o litera noua h) cu urmatorul continut "certificatul medical privind starea sanatatii psihice a candidatului, eliberat de catre institutiile abilitate".
Dupa cum argumenteaza autorul initiativei legislative in nota informativa (o adevarata perla) "in anii de independenta, prin Parlamentul Republicii Moldova s-au perindat diferite personaje pitoresti, unele dintre care au ajuns sa detina inalta functie de deputat absolut intamplator si care, prin comportamentul lor iresponsabil, de multe ori au dat impresia ca ar avea anumite probleme de ordin psihic. Acest lucru a fost semnalat inclusiv de catre alegatori, in cadrul intalnirilor cu deputatii. In aceasta situatie, este in pericol nu doar calitatea actului legislativ, ci si imaginea Forului Legiuitor Suprem.

Spre regret, si in actualul Parlament sunt persoane pasibile de a fi suspectate ca ar avea unele probleme de ordin psihic. Acutizarile de acest ordin au loc in special în ajunul campaniilor electorale, cind iesirile necontrolate ale acestor persoane pun intreg corpul de legiuitori in situatii penibile. Or, nu ne face fata sa discutam scenarii halucinante nascocite de nu stiu ce minţi „ilustre”, de vreme ce tara se confrunta cu grave probleme, solutionarea carora solicita implicarea plenara a deputatilor.

Adoptarea proiectului de lege ne va scuti in viitor de eventuale prezente in Parlament ale persoanelor cu probleme de ordin psihic, va spori calitatea actului legislativ si va contribui la imbunatatirea imaginii Parlamentului in societate."
Cred ca aceste argumente nu suporta nici un comentariu. Este clar de la sine modul de gindire al autorului, care isi face griji pentru "imaginea Parlamentului in societate". Forul legislativ al Japoniei (tara cu un inalt nivel al democratiei si dezvoltarii economice), nu are probleme in ceea ce priveste imaginea parlamentului, stiut fiind altercatiile dese dintre deputati in timpul sedintelor plenare.
E bine cind deputatii vin cu initiative legislative si chiar e salutabil, doar ca in acest caz apare o intrebare care este efectul juridic? In mare parte nu este nici un efect juridic, deoarece Art. 13 (restrictii) al aceluias Cod Electoral prevede clar care sint categoriile de persoane care nu au dreptul de a fi ales. Si lit. b) prevede ca nu pot fi alese persoanele care sînt recunoscute incapabile prin hotărîre definitivă a instanţei de judecată. Dupa cum se stie in cazul persoanelor cu anumite dereglari psihice doar instanta de judecata poate stabili, daca persoana este in capacitatea deplina de exercitiu.
Pe de alta parte, dupa cite cunosc persoanele care aplica pentru o functie in cadrul organelor de drept sint obligate sa prezinte un certificat privind starea sanatatii psihice a candidatului, eliberat de catre institutiile abilitate. Se pare ca Veaceslav Untila, care dupa cum se cunoaste, a fost colaborator de rang inalt in cadrul organelor de drept, inca nu sa debarasat de unele deprinderi (certificate medicale privind starea sanatatii psihice a candidatului) de la locul precedent de munca.
Aceasta initiativa este mai mult una pentru statistica personala si pentru ca ulterior a specula ca uite au fost inaintate o multime de initiative si ca chipurile sint activ. Sau poate ca il macina "boala" profesionala pe alesul poporului?