miercuri, 14 mai 2008

Ce se vrea in problema micului trafic de frontiera?

Recenta actiune initiata de PLDM privind inceperea negocierilor asupra semnarii Conventiei privind micul trafic de frontiera se inscrie in sirul initiativelor de promovare a imaginii partidului. Este clar ca problema semnarii unei conventii este una mai speciala si se refera la relatiile bilaterale intre doua state, urmind a fi precedate de negocieri, care deseori sint indelungate. Drept baza pentru negocierea unei conventii privind micul trafic de frontiera serveste declaratiile partii moldovenesti si celei romane la Acordul dintre RM si UE privind falicitaera procedurilor pentru eliberarea vizelor de scurta sedere (http://euroinfo.md/user_files/File/52007PC0488_ro.doc). Partea moldava si-a declarat disponibilitatea de a initia negocierile in cel mai scurt timp, totusi conditionind cu semnarea Tratatului de frontiera. Frustrarile autoritatilor de la Chisinau pot fi intelese, in situatia in care prin unele declaratii ale oficialilor romani de inalt nivel este subminata suveranitatea statului.

Ulterior negocierilor, conventia urmeaza sa treaca procedura de aprobare legislative care este cunoscut ca la fel dureaza in timp. In aceste conditii PLDM, ca si in cazul intiativei cu referendumul incearca sa promoveze imaginea unei formatiuni care constientizeaza situatia si ca fiind o formatiune pragmatica. Desi e clar ca este o actiune populista. Este un mare pacat ca PLDM nu a explicat cetatenilor care locuiesc la frontiera ca semnarea conventiei nu inseamna nicidecum accesul liber in spatiul European. In sfirsit si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a reactionat printr-o declaratie (http://mfa.gov.md/noutati/2669/). Totusi actiunile de informare nu ar trebui sa se opreasca aici. Accentul ar trebui pus pe necesitatea liberalizarii regimului de vize, ori semnarea si esecul in implimentarea cu success a conventiei, care este foarte posibil, ar putea cauza dificultati in negocierea unui regim liberalizat de vize,

Ma intreb de ce PLDM si celelalte formatiuni ce au aderat la aceasta actiune nu explica cetatenilor care sint posibilitatile pentru deplasarea cetatenilor in contextul micului trafic, care sint de fapt avantajele reale si restrictiile.