vineri, 11 iulie 2008

Parlamentul European s-a expus in favoarea intensificarii cooperarii cu Vecinii din Est

In cadrul dezbaterilor din Parlamentul European de pe data de 9 iulie 2008 pe marginea Strategiei de extindere, prezentata de Comisia Europeana, a fost expusa necesitatea consolidarii Politicii de Vecinatate pentru vecinii din est.
Membrii PE au afirmat ca participarea in Politica Europeana de Vecinatate nu constituie un substitut al calitatii de membru sau o etapa ce va conduce in mod necesar la calitatea de membru. Politica de vecinatate consolidata, propusa de Comisie, nu este suficienta si este necesar a propune politici specifice vecinilor din est care indeplinesc conditiile economice si democratice. Pentru aceste state, Uniunea ar trebui sa stabileasca un areal bazat pe implementarea politicilor comune, in special, suprematia legii, democratia si drepturile omului, cooperarea in domeniul politicii externe si de securitate, chestiuni economice si financiare, comert, energie, transport, mediul inconjurator, justitie, securitate, migratie, libera circulatie a persoanelor si educatie.
Prin aceasta decizie Parlamentul European isi demonstreaza sustinerea sa a Proiectului propus de Suedia si Polonia privind parteneriatul estic, care de altfel prevede cooperarea in aceleas domenii.