luni, 23 februarie 2009

Strategia electorala a PLDM

O analiza a spoturilor electorale ale PLDM demonstreaza ca acestea se bazeaza pe o simpla trecere in revista a manifestatiilor de protest ale formatiunii. PLDM in strategia sa electorala isi concentreaza mesajul spre electoratul protestatar, in mare parte format din alegatorii indecisi, care conform unor sondaje este in jur de 40%.
Pe 22 februarie in centrul capotalei a avut loc un miting oganizat de PLDM, avind drept subiect deschiderea sectiilor de votare peste hotarele Republicii Moldova. Evenimentul poate fi inclus in sirul actiunilor de protest pe care se bazeaza strategia electorala a formatiunii.
Dupa cum au anuntat organizatorii, la manifestatie au participat peste 20 mii de cetateni. Este o cifra exagerata, caci se putea vedea cu ochiul liber ca numarul acestora nu depasea 5 mii. Probabil ca dlui Filat de pe scena asa i se parea sau poate ca spera, reiesind din sumele alocate pentru achitarea diurnelor. Multa lume prezenta in piata nici macar nu stia pentru ce au venit, unii chiar declarind ca li se va pune o masa si li se va plati "komandirovocinie", evident ca aceasta forma de convingere este una de perspective, mai ales ca nu exclude posibilitatea ca si in ziua alegerilor parlamentare sa fie aplicata de PLDM pentru a convinge alegatorii sa-i sustina.
De fapt este un alt aspect la care as dori sa ma refer. Pentru toti este clara imposibilitatea deschiderii sectiilor de votare in afara misiunilor diplomatice, deoarece pentru organizarea acestora sint necesare anumite proceduri care ies in afara cadrului juridic moldovenesc. Chiar daca legislatia electorala a RM poate fi modificata in scurt timp, atunci obtinerea acceptului statului in care se preconizeaza sa se deschida aceste sectii, va fi obtinut cu mult mai greu si poate sa dureze citeva luni. Asemenea activitati necesita timp si un considerabil efort diplomatic.
Dl Iurie Leanca, fost viceministru de externe, cunoaste bine acest lucru si cred ca din aceste considerete si nici nu a luat cuvintul la manifestatia de ieri. Caci alegerile au fost si in anul 1998 si 2001 si nu am auzit ca intrebarea aceasta sa fie ridicata. Dar nici in Parlament, dl Filat nu a abordat aceasta chestiune, ceea ce demonstreaza ca ei s-a pregatit pentru un asemenea scenariu.
Totodata, pentru a putea participa la votare, cetatenii RM urmeaza sa fie luati la evidenta consulara, iar numarul acestora este unul destul de mic. De ce dl Leanca nu se expune la acest subiect, mai ales ca in anul 1998 si in 2001 numarul sectiilor de votare era unul destul de mic si nimeni nu a facut spuna la gura atunci si isi facea griji pentru asigurarea dreptului la vot al cetatenilor RM aflati peste hotare.
Mai mult ca atit, dl Tanase a recunoscut ca doar in doi ani, incepind cu 1999 din RM au plecat peste 300 mii de cetateni si daca este sa tinem cont de datele Organizatiei Internationale pentru Migratie ca pina la etapa actuala peste hotare au plecat in jur de 600 mii de cetateni, este evident ca cel mai mare exod a avut loc in anii 1999-2001, adica pina la venirea comunistilor la putere.
Desi liberal-democratii declara ca ei sint pentru edificarea unui stat de drept, bazat pe suprematia legii, atunci, dl Nagacevschi ar trebui sa stie ca prin lege este interzisa antrenarea copiilor in manifestatii politice, iar la evenimentul respectiv au participat multi copii, care au fost adusi in grupe sub supravegherea maturilor. Interesant ce argumente va mai inventa in cazul in care CEC va fi sesizat despre antrenarea copiilor in manifestatia de ieri.