marți, 10 februarie 2009

Cei care striga despre fraudare singuri le comit

Temperatura campaniei electorale se ridica tot mai mult si asta pe fundalul incalzirii si timpului de afara. Desi inca nu se incepuse campania, cei care strigau despre faudarea alegerilor de catre comunisti singuri comit incalcari flagrante. Un caz elocvent este PLDM, care pretinde a fi un partid ce poarta de gjija cetatenilor. Este o strategie buna, doar ca supraaprecierile sale duc la comiterea anumitor gafe preelectorale. Duminica 8 februarie 2009 PLDM, facindu-si griji de necesitatea respectarii dreptului la vot a cetatenilor aflati peste hotare (a se intelege in speranta ca concetatenii nostri vor vota PLDM), au petrecut un miting de trotest. S-a adunat lume, s-au tinut discursuri, si chiar si chemari de a vota PLDM. De fapt aceasta este o incalcare flagranta a codului electoral, deoarece ei inca nu figurau in calitate ca concurent electoral. Conform Codului Electoral, statului de candidat electoral cu toate drepturile re deriva, apare din momentul inregistrarii. Dupa cum relata Unimedia in comentariul sau live, liderul formatiunii Vlad Filat a indemnat cei prezenti sa voteze PLDM ((UPDATE: 13:15) Vlad Filat, preşedinte PLDM: „Dragi prieteni, v-aţi săturat de comunişti? (mulţimea strigă „da”!) Atunci votaţi Partidul Liberal Democrat din Moldova la alegerile parlamentare şi vom da verde pentru Moldova!”), ceea ce reprezinta o grava incalcare a Codului Electoral.
Mai mult ca atit, in publicitatea privind desfasurarea mitingului, care a fost plasat pe portalul Unimedia, era facuta specificarea "achitat din fondul electoral al PLDM". Acum aceasta publicitate nu mai este, caci a fost scoasa, dar reprezinta o alta incalcare a prevederilor Codului Electoral, caci fondul electoral al partidului se formeaza numai cind este inregistrat partidul.
Corect spuneau pldm-stii ca alegerile sint deja fraudate, doar ca nu au facut specificarea corecta, ca de fapt ei sint cei care le-au fraudat.