joi, 26 martie 2009

Sondaje si dinamici

Citeva zile in urma Institutul de Politici Publice a prezentat Barometrul de Opinie Publica (BOP). Rezultate BOP au stirnit discutii aprinse, chiar si invinuiri din partea unor formatiuni politice in adresa IPP. Este cert un lucru, prin invinuirile aduse de Serafim Urechean el a demonstrat ca este un politician slab. Evident ca toti s-au aventurat in a face analize si a manipula cu rezultatele sondajului.
In primul rind s-a incercat sa se speculeze cu faptul ca PCRM este in scadere. Daca este sa comparam cu rezultatele ultimului BOP atunci putem observa ca trendul general al PCRM, PL si PLDM (partidele cu ) este unul pozitiv la toate capitolele. In graficele de mai jos poate fi observata dinamica procentuala a cresterii/descresterii sustinerii partidelor. PCRM a reusit sa creasca cu 12,7 %, PLDM – 3,8 %, PL – 2,9%, iar AMN este in descrestere cu 0,1 %.
O alta tendinta este faptul ca a scazut numarul celor indecisi de la 37,8% in octombrie 2008 – la 23 % in martie 2009, iar numarul persoanelor care au declarat ca vor merge la vot a crescut de la 82,8 % la 87,8%. Ratingul PCRM, PLDM si PL a crescut anume datorita micsorarii procentului celor indecisi, precum si a cresterii numarului celor care sint decisi sa mearga la vot, dar si a reducerii sustinerii AMN. De aici si nervozitatea care persista in mesajul lui Serafim Urechean.

Un alt aspect important este ca sustinerea PCRM din partea tineretului a crescut de la 10,6 % la 23,2 %, ceea ce demonstreaza ca comunistii se bucura de o sustinere mai mare din partea aceste categorii. Acest fapt se datoreaza in mare parte politicilor de tineret, implementate cu succes pe parcursul anului 2008.

Unii au incercat sa speculeze precum ca PCRM este in descrestere, folosind cifra de 47,2 %. Problema este ca acest procent reprezinta acei care s-au decis cu cine vor vota. In situatia creata, cind PCRM este in crestere, opozitia va incerca sa speculeze pentru a demonstra ca PCRM este in descrestere. Doar ca cel mai probabil nu le va reusi. Intelegind acest lucru, fortele de opozitie au mers pe o alta cale. Acum incearca sa ii „traga de urechi” ratingul AMN-lui. Ceea ce ar trebui de fapt sa inteleaga Urechean, este ca ratingul AMN este atit de jos nu din cauza comunistilor sau a IPP, dar a unei campanii prost organizate, precum si a faptului ca PLDM si PL le fura la modul cel mai direct electoratul.
In cazul in care PCRM va reusi sa mentina trendul, din 23 % din indecisi, pentru care acum se da lupta, in jur de jumate ar putea sa voteze pentru PCRM, asigurindu-le un cistig al alegerilor si mentinerea guvernarii pentru urmatorii 4 ani.

Serafim Urechean, in lipsa de argumente declarase ca in anul 2005 conform BOP, PCRM avea un procent cu mult mai mare decit reusise sa obtina in alegeri. Totusi a fost un factor important care a influentat rezultatele alegerilor. Este vorba despre implicarea Federatiei Ruse in procesul electoral, sustinind indirect Blocul Moldova Democrata si Miscarea Ravnopravie, care a si determinat migrarea unei parti a electoratului