joi, 12 martie 2009

Ce fel de statalist este Vasile Tarlev?

Vasile Tarlev, cunoscut ca cel mai longeviv prim-ministru, mereu striga ca este un adevarat statalist. Totusi, urmarind activitatea acestuia, mai ales dupa luna mai a anului 2008, mi-a aparut o simpla intrebare, ce fel de statalist este Vasile Tarlev?
Initial incepuse sa creeze un fel de organizatie a prietenilor Rusiei, ulterior a prietenilor Romaniei, Turiciei. Un fel de diplomatie populara, doar ca diplomatia populara nu se face urmarind niste interese personale, dar Tarlev si-a atribuit rolul de salvator al natiunii.
Cel mai interesant este altceva, in cadrul unei conferinte de presa, Vasile Tarlev, declara triumfalist ca a semnat un acord de colaborare cu filiala moscovita a partidului Rusia Unita, condusa de Iuri Lujcov, cunoscut ca un sustinator al separatistilor de la Tiraspol.
Pe blogul lui Vasile Tarlev, care este un fel de copy-paste a paginii Uniunii Centriste, a fost plasata o informatie precum ca Tarlev incepind cu 11 martie 2009 efectiaza o vizita in Romania, unde urmeaza sa se intilneasca cu premierul roman Emil Boc, oamenii de afaceri si reprezentantii comunitatii moldovenesti din Romania.
Citeva zile in urma, Tarlev declarase ca intentioneaza sa semneze acorduri de colaborare cu Partidul Democrat Liberal sau PSD-ul romanesc. Este stiut ca etnia moldovenilor in Romania nici macar nu este recunoscuta, iar incercarile de a inregistra o asociatie a moldovenilor a fost contracarata dur de autoritatile romane. Atunci cu cine vrea sa se intilneasca Tarlev? Pe de alta parte, liderul PDL, Traian Basescu cu diferite ocazii s-a manifestat ca un adept al crearii Romaniei Mari, care presupune si alipirea Republicii Moldova. In acelasi timp, in presa de la Chisinau au aparut informatii precum ca anumite cercuri de afaceri din Romania, finanteaza campania electorala a unor concurenti electorali din Republica Moldova. Probabil ca Vasile Tarlev a mers la Bucuresti pentru a cersi bani pentru campanie, doar ca pe urma el urmeaza sa acorde recompensele de rigoare. Cum se spune "frate ca frate, dar brinza-i cu bani".
Si apare intrebarea, ce fel de statalist este "mesia" Vasile Tarlev? Raspunsul pentru mine este doar unul - statalist al propriilor interese....