miercuri, 21 ianuarie 2009

Republica Moldova in topul indicelui sanatatii financiare

Republica Moldova ocupa locul cinci in lume la Indicele mondial de sanatate financiara 2009 realizat de publicatia The Banker, care este un supliment al prestigiosului editorial Financial Times.
Potrivit The Banker, R. Moldova are nivele foarte joase de datorii (736 USD pe cap de locuitor, in comparatie cu Marea Britanie 171 000 USD pe cap de locuitor). Bancile din R. Moldova si-au extins imprumuturile la doar 35% din PIB, in comparatie cu SUA, unde imprumuturile bancilor locale a atins 230% din PIB. Moldova achita doar 2,8% din veniturile sectorului public pentru deservirea datoriei Guvernului, iar Italia, de ex, cheltuieste 11.9% din veniturile guvernului pentru achitarea dobinzii.
Analiza efectuata de The Banker remarca ca criza financiara din 2008 a dat peste cap toata lumea si a schimbat riscurile. In aceasta noua lume, cele mai dezvoltate economii, care sint totodata si cele mai dependente de credite, au devenit deodata cele mai expuse unui potential dezastru.
Indicele mondial de sanatate financiara 2009 realizat de publicatia The Banker include 184 de tari, bazindu-se pe25 indicatori de sanatate financiara si economica. Conform noului model de risc financiar al publicatiei, Moldova, Chile, Bolivia si Peru risca sa fie afectate in masura mai mica de prezenta criza financiara, in comparatie cu SUA, Marea Britanie sau Japonia.
Analiza arata ca chiar daca aceste tari sint mai sarace, ele se bazeaza mult mai putin pe credite si sint mai izolate de caderea financiara decit orice tara dezvoltata.