miercuri, 14 ianuarie 2009

Deputat moldovean figureaza intr-un dosar de trafic de persoane

Dupa cum a fost publicat pe pagina oficiala a Ministerului Afacerilor Interne, ca rezultat al unei informaţii operative, angajatii Ministerului Afacerilor Interne au stabilit ca in luna iulie 2008 o formatiune politica din Moldova a organizat o deplasare in Franta, pentru un grup de 15 tineri, inclusi in lista delegatiei in calitate de adepti ai acestui partid.
In procesul investigatiilor preliminare s-a stabilit ca grupul respectiv s-a deplasat in oraşul Carpentrans, Franta la invitatia Asociatiei franceze „Mouvement des Jeunes Socialistes”, pentru a participa la cea de-a IX tabara de vara in perioada 25-31 iulie 2008.
La expirarea termenului de viza trei persoane din cadrul delegatiei: Ion Popov, de 22 de ani, originar din satul Bascalia, raionul Basarabeasca, Sergiu Sin si Sergiu Covaci de 23 de ani si respectiv 21 de ani, ambii locuitori ai satului Slobozia Mare, raionul Cahul nu au revenit in tara, continuind sa se afle clandestin in spatiul schengen. Alte doua persoane: Olga Terenovschi de 22 de ani, originara din orasul Ungheni si Adrian Petrenco, de 23 de ani au depus acte false la Consulat, din care considerente le-a fost din start refuzata eliberarea vizelor.
Conform cercetarilor de specialitate s-a stabilit ca scrisorile de recomandare din numele partidului au fost pregatite de secretarul acestei formatiuni Oleg Tulea la propunerea reprezentantei teritoriale din orasul Cahul si semnate de presedintele partidului.
Drept rezultat al investigatiilor intreprinse s-a stabilit ca la Consulat au fost depuse documente primare false (carnete de munca, certificate confirmative de la locul de munca si confirmari de la institutii de invatamant), fapt confirmat prin constatarile tehnico-criminalistice efectuate.
Pe acest caz au fost intentate trei cauze penale. Conform legislatiei in vigoare persoanele culpabile de comiterea unei asemenea infractiuni risca inchisoare de pina la 5 ani.
Actualmente, fortele de ordine intreprind actiuni investigativ-operative in vederea localizarii celor trei cetateni ramasi in spatiul schengen cu scopul reintoarcerii lor in tara. Totodata, politia cerceteaza cazul pentru a identifica toate persoanele implicate in aceasta faradelege.