luni, 18 februarie 2008

Reuniunea Consiliului Relatii Generale si Afaceri Externe din 18 februarie

Pe data 18 februarie 2008 a avut loc reuniunea Consiliului Relatii Generale si Afaceri Externe unde una din chestiuni s-a referit la Republica Moldova. Concluziile Consiliului au fost in genereal pozitive, fiind mentionat printre altele dinamica pozitiva a relatiilor dintre UE si RM in ultimele 12 luni, inclusiv progresul in implementarea Planului de Actiuni RM-UE.

Totodata, Consiliul atentioneaza asupra necesitatii continuarii eforturilor in consolidarea democratiei si a statului de drept, respectarea drepturilor omului, inclusiv libertatea mass media, printre altele, in campania parlamentara din 2009, imbunatatirea climatului investitional, in special transparenta si previzibilitatea cadrului regulatoriu.

Consiliul, in acelasi timp, asteapta Raportul de progres al Comisiei Europene din luna aprilie 2008, care va oferi o buna posibilitate pentru evaluarea situatiei. In baza progresului realizat in implementarea Planului de Actiuni RM-UE, Uniunea Europeana este gata sa initieze discutiile privind un nou acord cu Republica Moldova.

Evident ca concluziile Consiliului pot fi interpretate in mod diferit, dar principalul mesaj este ca UE este gata sa initieze discutiile pe un nou cadru juridic, cu mult mai avansat decit Acordul de Parteneriat si Cooperare.

De fapt, aceste concluzii vin sa dezmita acele speculatii ale unor institutii mass media din Republica Moldova, care afirmau ca relatiile dintre RM si UE vor depinde in mare parte de rezultatele alegerilor parlamentare din 2009.